De Limes in Utrecht

De Meern 1 is een onderdeel van een veel groter verhaal: De Limes in Utrecht. Dit verhaal wordt ook verteld door andere organisaties vanuit verschillende invalshoeken. Een bezoek aan hen vóór de rondvaart of op enig moment erna maakt de beleving van die Utrechtse geschiedenis compleet.

UNESCO-Werelderfgoedstatus

Nederland heeft er een icoon van wereldformaat bij. Vandaag heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO de Neder-Germaanse Limes de status van Werelderfgoed toegekend. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van ons deel van de Limes, vertegenwoordigd door in totaal 19 archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

Nieuws!

De Limes

Dwars door Nederland liep tweeduizend jaar geleden, langs de Rijn, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk: de Limes. De Romeinen bouwden er wachtposten, forten en legerplaatsen. Ook legden zij wegen, kanalen en havens aan. In het grensgebied ontstonden dorpen waar ambachtslieden, handelaren en gezinnen van soldaten woonden. De waardevolle archeologische resten die van die Romeinse aanwezigheid in de bodem bewaard bleven, vormen samen het grootste archeologische monument van Nederland. Dit monument, de Neder-Germaanse Limes, krijgt naar verwachting in 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed.

In de provincie Utrecht volgt de Limes de oorspronkelijke loop van de Rijn, die zo'n 2.000 jaar geleden vanaf Wijk Bij Duurstede, via Utrecht naar Woerden liep. Op de linkeroever legden de Romeinen een weg aan, die op diverse plaatsen door de archeologen is teruggevonden. Op regelmatige afstanden stonden houten wachttorens en forten (castella). Resten van deze forten liggen nog altijd in de ondergrond: Woerden (Laurium), Castellum Hoge Woerd (Fletio) in Leidsche Rijn, Domplein (Traiectum) in Utrecht en Fort bij Vechten (Fectio) in Bunnik. Ook van de dorpen waar onder meer de vrouwen en kinderen van de Romeinse soldaten woonden, de vici, zijn tal van overblijfselen gevonden.

Beleef de Limes in Utrecht

De Provincie Utrecht kent prachtige plekken uit de Romeinse tijd om te bezoeken. Daarnaast is de provincie rijk aan Romeinse vondsten, verhalen, routes en activiteiten. In Leidsche Rijn toont Castellum Hoge Woerd een van de beroemde houten Romeinse schepen, De Meern 1. Hout bleef in onze vochtige bodem uitstekend bewaard. Bij DOMunder, onder het Domplein te Utrecht sta je letterlijk tussen de muren van het ooit zo machtige Romeinse fort. In het Stadsmuseum Woerden kun je topvondsten bekijken die ons meer vertellen over het leven in de Romeinse tijd, waaronder een bijzondere helm, een mes in de vorm van een asperge en nog veel meer. En in Bunnik kun je in Fort Fectio rondwandelen, door de één op één gereconstrueerde plattegrond van het Romeinse fort. Het weidse uitzicht geeft een goede indruk van het landschap in de tijd dat een Romeinse soldaat 2.000 jaar geleden op wacht stond langs de Limes.

Bezoek ook

Ook een rondvaart boeken?